Μετά τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι, ομάδα κατοίκων των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου υλοποίησε σύστημα εναέριας επιτήρησης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τύπου drone) δασικών και αστικών περιοχών του Δήμου Κηφισιάς και Διονύσου.
Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία ενεργών δημοτών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος των Δήμων και των περιουσιών τους για τους κρίσιμους μήνες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου της αντιπυρικής περιόδου με ιδιωτική χρηματοδότηση.
Τα επιχειρησιακά κέντρα που στήθηκαν αποτελούν τα πρώτα πανευρωπαϊκά αδειοδοτημένα επιχειρησιακά κέντρα μη επανδρωμένων ιπτάμενων αεροσκαφών (με επαγγελματίες πιλότους) με τεχνητή νοημοσύνη για πτήσεις εντός αστικού ιστού, και άρχισαν να λειτουργούν στις 30 Ιουλίου 2023 στην Κηφισιά και στις 5 Αυγούστου 2023 στον Διόνυσο. Τα κέντρα αυτά παρέχουν ακριβείς πληροφορίες στην Πολιτική Προστασία και στο Πυροσβεστικό Σώμα για τις εστίες της φωτιάς και την ακριβή τοποθεσία τους, διευκολύνοντας έτσι το έργο της κατάσβεσης κι έχουν αξιολογηθεί και υποστηριχθεί από τους Εθελοντές Πυροσβέστες και την πολιτική προστασία.
Η παρακολούθηση γίνεται σε 24ωρη βάση και με όλες τις καιρικές συνθήκες (χαλάζι, βροχή, αέρα) παρέχοντας εικόνες μεγάλης ευκρίνειας σε μεγάλο εύρος των περιοχών. Το επιχειρησιακό κέντρο Κηφισιάς φιλοξενήθηκε στην βάση των Εθελοντών Πυροσβεστών του Δήμου Κηφισιάς, ενώ του Διονύσου στεγάστηκε στο Δημαρχείο Διονύσου. Το σύστημα Κηφισιάς και Διονύσου κατάφερε σε διάστημα ενός μήνα να εντοπίσει πέντε εστίες φωτιάς, οι οποίες λόγω της έγκαιρης επιχείρησης της πυροσβεστικής, αποσβέσθηκαν άμεσα.
Αντίστοιχα επιχειρησιακά κέντρα έχουν τοποθετηθεί συνολικά μέχρι στιγμής σε 6 δήμους σε όλη την Ελλάδα με καταπληκτικά αποτελέσματα: Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Διονύσου, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σπάρτης και Ευρώτα.
Συνοπτικά, τα οφέλη από την εγκατάσταση των δυο επιχειρησιακών κέντρων Κηφισιάς και Διονύσου ήταν τα ακόλουθα:
1. Άμεσος εντοπισμός εστιών πυρκαγιάς και άμεση ενημέρωση συμβάντος στην πολιτική προστασία και στο σώμα των εθελοντών πυροσβεστών
2. Λήψη εικόνας και συντεταγμένων προς διευκόλυνση του πυροσβεστικού σώματος
3. Αποτροπή πιθανών έκνομων ενεργειών, καθώς το σύστημα διαθέτει κάμερα καταγραφής και με παρέμβαση των Αρχών μπορεί να τεθεί στην διάθεση των (το σύστημα πληροί προδιαγραφές GDPR)
4. Άμεση ενημέρωση των δημοτών που το χρηματοδότησαν και επιβεβαίωση της ανάγκης συνεργασίας των δυο δήμων, Κηφισιάς και Διονύσου σε θέματα πυροπροστασίας
5. Μεγαλύτερη φυσική αλλά και ψυχολογική ασφάλεια κατά την αντιπυρική περίοδο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την Πολιτική Προστασία όχι μόνο σε περιπτώσεις φωτιάς αλλά και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως χαλάζι, βροχή, χιόνι, πλημμύρα, σε εύρεση αγνοουμένων αλλά και στη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε περιπτώσεις ανάγκης.
Το όλο εγχείρημα ανέδειξε την δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε συνδυασμό με την αγαστή συνεργασία με το σώμα των εθελοντών πυροσβεστών και των δυο Δήμων, που αναγνώρισε άμεσα την χρησιμότητα του εγχειρήματος και διευκόλυνε την λειτουργία του ενώ ενισχύθηκε η μεταξύ των συνεργασία.
Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα των εθελοντών δημοτών Κηφισιάς, ο Δήμος Κηφισιάς αλλά και άλλοι δήμοι Αττικής υιοθέτησαν την ιδέα και πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση να υιοθετηθούν drones για πυροπροστασία σε πανελλαδικό επίπεδο.
Είναι σημαντικό τα συστήματα εναέριας επιτήρησης των Δήμων να πληρούν τις πιο τεχνολογικά άρτιες προδιαγραφές λειτουργίας και να διαθέτουν τις ίδιες προδιαγραφές και ει δυνατόν καλύτερες του συστήματος που ήδη επιτηρεί την περιοχή Κηφισιάς και Διονύσου, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη ανίχνευση της φωτιάς και η όσο πιο γρήγορη καταστολή της, ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον η οικονομική συμμετοχή και πρωτοβουλία των ιδιωτών δημοτών για την προστασία των Δήμων τους.
Εκπρόσωποι της ομάδας «Πρόληψη φωτιάς 2023» Κηφισιάς και Διονύσου