Με το 25ο Σεργιάνι στην Παράδοση άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2023, το διήμερο Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουλίου και το κοινό κατέκλυσε τις κερκίδες του αίθριου του Δημαρχείου Κηφισιάς. Μια εκδήλωση θεσμός για τους παραδοσιακούς χορούς με την συμμετοχή πολλών χορευτικών συγκροτημάτων, σε ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε τους θεατές.
Παραδοσιακοί χοροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο) αλλά και γυναικείοι χοροί που γράφουν ιστορία παρουσιάστηκαν άψογα από τα τμήματα ενηλίκων και παιδιών με χοροδιδασκάλους τις Δέσποινα Σκέρλου και Κατερίνα Τσιάμα, το Σάββατο 1 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στη σπουδαία χοροδιδάσκαλο Δέσποινα Σκέρλου για την διατήρηση και διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών καθώς και την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά της στην Κηφισιά.
Ενώ, η αναπαράσταση γυναικείας παραδοσιακή φορεσιάς Δεσφίνας Φωκίδας από τον Γιάννη Γκούλντα, που έγινε για πρώτη φορά στον θεσμό, εντυπωσίασε το κοινό. Τα χορευτικά τμήματα συνόδευαν μουσικά οι Διαμαντής Ρουμελιώτης (φωνή), Κώστας Κοπανιτσάνος (κλαρίνο), Κωνσταντίνος Γεωργούλης (βιολί), Δημήτρης Ράπτης (λαούτο, φωνή), Λευτέρης Μαντζιούκας (γκάιντα) και Βασίλης Οικονόμου (κρουστά) ο οποίος είχε και τη μουσική επιμέλεια.
Τη δεύτερη μέρα του παραδοσιακού διημέρου, τα φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα από την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα έβαλαν τη δική τους σφραγίδα τιμώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις. Πρώτος πήρε τη σκυτάλη ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής με χορούς του Πόντου σε διδασκαλία Γιάννη Γκούλντα.
Ακολούθησαν το Χορευτικό Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροαχλιστός» και ο Σύλλογος Κεραμωτής Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός» με χορούς από το Αιγαίο σε διδασκαλία Μαρίας Κλουβάτου και Γιάννη Τσελέντη, ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «Δικταίοι-Καστρινοί» με Κρητικούς χορούς σε διδασκαλία Γιώργου Φραγκάκη, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Δημοσθένης Παιανιεύς» με Αρβανίτικους χορούς από τα Μεσόγεια σε διδασκαλία Θέμη Τσέτσιλα.
Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η εμφάνιση της μοναδικής στο είδος της Αγγελικής Κονιτοπούλου, η οποία ερμήνευσε α καπέλα το «Θαλασσάκι μου», εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα από το κατάμεστο αίθριο.
Στη συνέχεια, το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας με χορούς από την Πελοπόννησο σε διδασκαλία Χρήστου Γιαννόπουλου, ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων με τοπικούς χορούς και χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Τζανετόπουλο, ο Όμιλος Παραδοσιακών Αναζητήσεων με χορούς και τραγούδια της Χίου σε διδασκαλία Κώστα Πιπίνη και τέλος οι «Λυρίτες» με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Κωστογιαννόπουλο και χορούς από το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Στο φινάλε κοινό και χορευτές έγιναν ένα πάνω στην σκηνή και κανείς δεν ήθελε να σταματήσει.