ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ:

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην παρουσίαση του ΚΕΠ Υγείας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024...

Εκδήλωση για το ΚΕΠ Υγείας Κηφισιάς

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, Βασίλης Ξυπολυτάς...

Ο Δήμος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης...

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στον εορτασμό της Επετείου...

«Χελιδόνα»: Ένα έθιμο και μία έκθεση στην Κηφισιά

Με αφορμή το έθιμο της Χελιδόνας, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση  «ΧΕΛΙΔΟΝΑ/κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ’ ανθίσεις»  στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά. Τα  εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 18:00 έως 22:00, ενώ θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, 27 Μαρτίου.

Η ιδέα, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. 

Εικαστική έκθεση «Χελιδόνα»

Σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται, δημιουργούν, παρουσιάζουν έργα καλωσορίζοντας την Άνοιξη.

Εικαστική έκθεση «Χελιδόνα»

Οι 25 σύγχρονοι  εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Agnes Zirini – Anna Bezborodova – Bhaga (Irina Bodryaga) – Jocasta M. – Maria Papa – Markella M. – Stella Papa – Αγγελική Αντωνοπούλου – Κική Αρκά – Μάντη Δαμιράλη – Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου – Μαρία Καρζή – Βιβή Μεντζελοπούλου – Σοφία Νάκη – Όλγα Ξυθάλη – Αρετή Παλαιοκρασσά – Πόπη Παλατιανού – Γιόλα Πήττα – Έφη Πλωμαρίτου – Σταυρούλα Πουλάκη – Φαίδρα Ρητορίδου – Πελαγία Στρατηδάκη – Μάξιμος Τζωρτζάκης – Τιμολέων Τσίλης – Κατερίνα Χατζηνικήτα.

Λίγα λόγια για το έθιμο της Χελιδόνας:

Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Τα παιδιά με τον ερχομό της Άνοιξης, έφτιαχναν ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την “χελιδόνα” και τραγουδούσαν με αυτό τα κάλαντα της Άνοιξης, τα λεγόμενα “χελιδονίσματα”. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και μερικές φορές χρήματα. Τα χρήματα καθώς και τα προϊόντα αυτά, τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.

Η κατασκευή της χελιδόνας αποτελείται από το ομοίωμα του χελιδονιού, συνήθως φτιαγμένο από ξύλο, όπου είναι τοποθετημένο σε κάθετο άξονα. Ο άξονας, τοποθετημένος σε κυκλική ή ημικυκλική βάση, μπορεί να περιστρέφεται με ένα σχοινάκι. Συνήθως κρεμούσαν στον λαιμό της χελιδόνας μικρά κουδουνάκια.

Έτσι καθώς τα παιδιά λέγαν τα κάλαντα, κατά την περιστροφή της χελιδόνας, ηχούσαν τα κουδουνάκια συνοδεύοντας τους “χελιδονιστές”. Την κατασκευή της χελιδόνας σε κάποιες περιοχές την στόλιζαν με φύλλα κισσού, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα λουλούδια της Άνοιξης.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 18:00 έως 22:00.

Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 27 Μαρτίου 2024 Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά. Τηλέφωνο: 210 8019975

Τρίτη έως Σάββατο: 12:00 έως 19:00

Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

Πρόσφατα

Κηφισιά: Πρώτη μεταγραφή ο Γιώργος Μάναλης

Η Κηφισιά ανακοίνωσε την πρώτη της μεταγραφή ενόψει της...

Νέο έμβλημα για την Κηφισιά

Η ΠΑΕ Κηφισιά γνωστοποίησε ότι αλλάζει το σήμα της...

Πρόσκληση για τα εγκαίνια του νέου σταθμού ΕΚΑΒ του Δήμου Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης Βασίλης Ξυπολυτάς έχει...

Νέα παράταση των αιτήσεων εγγραφών για τους Παιδικούς-Βρεφικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών...

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η «ΑΘΛΗΤΟΥΠΟΛΗ 2024»

Την Κυριακή 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η «ΑΘΛΗΤΟΥΠΟΛΗ 2024» στο...

Κηφισιά: Πρώτη μεταγραφή ο Γιώργος Μάναλης

Η Κηφισιά ανακοίνωσε την πρώτη της μεταγραφή ενόψει της νέας σεζόν, καθώς απέκτησε τον Γιώργο Μάναλη. Μετά την επισημοποίηση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από...

Νέο έμβλημα για την Κηφισιά

Η ΠΑΕ Κηφισιά γνωστοποίησε ότι αλλάζει το σήμα της ενόψει της νέας χρονιάς. Στην καρδιά του δεσπόζει το πλατανόφυλλο που συνδέεται βαθιά με την...

Πρόσκληση για τα εγκαίνια του νέου σταθμού ΕΚΑΒ του Δήμου Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης Βασίλης Ξυπολυτάς έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια λειτουργίας της κινητής ιατρικής μονάδας ΕΚΑΒ του Δήμου Κηφισιάς, που θα...