ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ:

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην παρουσίαση του ΚΕΠ Υγείας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024...

Εκδήλωση για το ΚΕΠ Υγείας Κηφισιάς

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, Βασίλης Ξυπολυτάς...

Ο Δήμος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης...

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στον εορτασμό της Επετείου...

«Χελιδόνα»: Ένα έθιμο και μία έκθεση στην Κηφισιά

Με αφορμή το έθιμο της Χελιδόνας, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση  «ΧΕΛΙΔΟΝΑ/κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ’ ανθίσεις»  στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά. Τα  εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 18:00 έως 22:00, ενώ θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, 27 Μαρτίου.

Η ιδέα, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. 

Εικαστική έκθεση «Χελιδόνα»

Σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται, δημιουργούν, παρουσιάζουν έργα καλωσορίζοντας την Άνοιξη.

Εικαστική έκθεση «Χελιδόνα»

Οι 25 σύγχρονοι  εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Agnes Zirini – Anna Bezborodova – Bhaga (Irina Bodryaga) – Jocasta M. – Maria Papa – Markella M. – Stella Papa – Αγγελική Αντωνοπούλου – Κική Αρκά – Μάντη Δαμιράλη – Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου – Μαρία Καρζή – Βιβή Μεντζελοπούλου – Σοφία Νάκη – Όλγα Ξυθάλη – Αρετή Παλαιοκρασσά – Πόπη Παλατιανού – Γιόλα Πήττα – Έφη Πλωμαρίτου – Σταυρούλα Πουλάκη – Φαίδρα Ρητορίδου – Πελαγία Στρατηδάκη – Μάξιμος Τζωρτζάκης – Τιμολέων Τσίλης – Κατερίνα Χατζηνικήτα.

Λίγα λόγια για το έθιμο της Χελιδόνας:

Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Τα παιδιά με τον ερχομό της Άνοιξης, έφτιαχναν ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την “χελιδόνα” και τραγουδούσαν με αυτό τα κάλαντα της Άνοιξης, τα λεγόμενα “χελιδονίσματα”. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και μερικές φορές χρήματα. Τα χρήματα καθώς και τα προϊόντα αυτά, τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.

Η κατασκευή της χελιδόνας αποτελείται από το ομοίωμα του χελιδονιού, συνήθως φτιαγμένο από ξύλο, όπου είναι τοποθετημένο σε κάθετο άξονα. Ο άξονας, τοποθετημένος σε κυκλική ή ημικυκλική βάση, μπορεί να περιστρέφεται με ένα σχοινάκι. Συνήθως κρεμούσαν στον λαιμό της χελιδόνας μικρά κουδουνάκια.

Έτσι καθώς τα παιδιά λέγαν τα κάλαντα, κατά την περιστροφή της χελιδόνας, ηχούσαν τα κουδουνάκια συνοδεύοντας τους “χελιδονιστές”. Την κατασκευή της χελιδόνας σε κάποιες περιοχές την στόλιζαν με φύλλα κισσού, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα λουλούδια της Άνοιξης.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 18:00 έως 22:00.

Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 27 Μαρτίου 2024 Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά. Τηλέφωνο: 210 8019975

Τρίτη έως Σάββατο: 12:00 έως 19:00

Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

Πρόσφατα

Δήμος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης: Προχώρησε στην σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού

Αποφασίστηκε η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με μοναδικό μέτοχο το...

Κηφισιά: Διέρρηξαν το σπίτι καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού

Άγνωστοι διέρρηξαν χθες το βράδυ Τρίτη 23 Απριλίου το...

Κηφισιά: Συνελήφθη 17χρονος που πωλούσε παράνομα βεγγαλικά μέσω διαδικτύου

Συνελήφθη 17χρονος στην Κηφισιά ο οποίος εμπορευόταν παρανόμως βεγγαλικά...

Ατρόμητος – Κηφισιά 1-2: Τεράστια ανατροπή, ζωντανή στη μάχη της παραμονής

Η ομάδα της Κηφισιάς παρέμεινε ζωντανή στη μάχη της...

Δήμος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης: Προχώρησε στην σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού

Αποφασίστηκε η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με μοναδικό μέτοχο το Δήμο Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης και κεφαλαιακή επάρκεια 220.000 ευρώ για την μόχλευση χρηματοδοτήσεων...

Υπογραφή προσυμφώνου τεχνολογικής αδελφοποίησης με τους Δήμους Ruvo di Puglia και Mislata

Στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon και του έργου OpenDBL υπογράφηκε προσύμφωνο τεχνολογικής αδελφοποίησης με το Δήμο Ruvo di Puglia της Ιταλίας και το Δήμο...

Κηφισιά: Διέρρηξαν το σπίτι καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού

Άγνωστοι διέρρηξαν χθες το βράδυ Τρίτη 23 Απριλίου το διαμέρισμα καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Λούκα Βιλντόζα στην Κηφισιά. Οι δράστες εισέβαλαν στο ισόγειο διαμέρισμα σπάζοντας την...